Aansprekend modulair appartementengebouw door Daiwa House Modular Europe

vrijdag 8 april 2022

In opdracht van woningcorporatie Alliantie zijn in IJburg 141 woningen gerealiseerd voor starters van 18 tot en met 27 jaar, waarvan de helft statushouder is. Het project Set is opgebouwd uit modulaire units die zijn ontwikkeld door Daiwa House Modular Europe. Ondanks de modulaire bouw heeft het gebouw een volwassen, architectonische uitstraling, waarbij rekening is gehouden met de bestaande, gebouwde omgeving en haar omwonenden.

Het resultaat is een L-vormig gebouw dat de groenplek aan de noord- en oostkant omarmt. Om het gebouw niet te massaal te doen overkomen, loopt het volume in twee richtingen trapsgewijs af van vijf lagen naar één laag. Het aftrappen zorgt tegelijk voor een zo groot mogelijke bezonning van de open plek en ook toezicht vanuit de omringende woningbouw blijft zo mogelijk, wat de sociale veiligheid vergroot.

Daiwa House Modular Europe heeft de modulaire units ontwikkeld en inclusief badkamers en kozijnen in de fabriek geprefabriceerd. De modulaire units bestaan uit een betonvloer en houtskeletbouw-wanden met een efficiënte staalconstructie, waardoor de units stapelbaar zijn. De afwerking van de gevel gebeurde op locatie. ‘Door de modulaire bouwwijze kon het gebouw in drie maanden worden neergezet. Ook kan het weer uit elkaar worden gehaald om dezelfde woningen op een andere locatie opnieuw in te zetten.

Dit project won in 2020 de Arie Keppler Prijs, een tweejaarlijkse prijs voor ruimtelijke kwaliteit in Noord-Holland. De jury gaf deze prijs met name vanwege de sociaal-maatschappelijke betekenis van het project en zijn functie als bruisend hart van de wijk.

Deel dit bericht via