Duurzaam woongebouw Juf Nienke door Barli

dinsdag 19 april 2022

Juf Nienke wordt het nieuwe entreegebouw van Centrumeiland op IJburg en is een duurzaam woongebouw van Amsterdam. De woonmodules worden kant-en-klaar geleverd door Barli.

In Juf Nienke komen 61 volledig houten huurwoningen waarvan de helft middenhuur is en bedoeld is voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam. Een volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief gebouw met een stoere en stedelijke uitstraling.

Het heeft een 15m hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. De woonmodules komen kant-en-klaar uit de Barli woningfabriek en worden van Uden naar Amsterdam gereden waar ze met één hijskraan op de juiste plek gestapeld worden.

Biobased en CO2-opslag

De voor Juf Nienke gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled; ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels hernieuwbaar. Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd (HSB en deels CLT), wordt er met de woningen ruim 580.000 kg CO2 opgeslagen waarmee actief wordt bijgedragen aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving. Dankzij de industriële voorfabricage van de houten modules is bovendien de impact op de locatie minimaal en worden geluidsoverlast, afvalstromen en bouwduur beperkt.

De beplanting voor zowel de binnentuin als het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. De in de binnentuin gelegen dakrand van de parkeergarage is voorzien van vleermuiskasten. Als markante blikvanger op het dak komt er een vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Daarnaast zorgen de tuin, de beplanting en het groendak voor een maximale waterretentie. Het gebouw is verbonden met de stadsverwarming en de pv-panelen op het dak zullen samen 140 kWp produceren.

Meer informatie over het project is te vinden op de website van Barli.

*Fotograaf Stijn Poelstra

Deel dit bericht via