Gorinchem, 4 mei 2023 – Joziene van de Linde is de nieuwe voorzitter van Modulair Nederland, de branchevereniging die zich inzet voor modulaire bouw en voor een duurzamere toekomst van de bouwsector in Nederland. De vereniging en haar leden dienen als sparringpartner en bron van expertise voor overheid, markt, corporaties, media en andere stakeholders.
De brancheorganisatie is gericht op het versterken van het adaptieve vermogen van de leefomgeving door duurzame huisvestingsoplossingen te bieden voor de behoeften van vandaag en morgen. Dit doet ze van zorg en onderwijs tot kantoren en woningen. Ook spant Modulair Nederland zich in om de ontwikkeling van modulair en circulair bouwen te versnellen door de 3D-bouwsystematiek te certificeren en actief mee te denken over relevante regelgeving.
De toekomst van de bouw
Modulaire gebouwen worden gemaakt met 3D-modules die in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats worden geassembleerd en afgewerkt, met legio aan toepassingsmogelijkheden. Deze volledig circulaire bouwmethode, die flexibel en duurzaam is, biedt onbegrensde ontwerp- en indelingsmogelijkheden, met dezelfde kwaliteit als een traditionele bouwoplossing. De inrichting en afwerking zijn volledig afgestemd op de gebruiksfunctie; van school tot ziekenhuis of woonhuis. Dit betekent dat modules meermaals kunnen worden hergebruikt en verplaatst wanneer daar behoefte aan is. De sector kenmerkt zich door een hoog innovatief vermogen.
Dat modulaire bouw voorziet in de grote maatschappelijke behoeften van dit moment blijkt uit de sterk groeiende vraag uit de markt. Deze innovatie methode van bouwen is hard nodig, nu het woningtekort nog altijd hoog is en de lokale en Europese vereisten voor duurzaamheid en CO2-uitstoot steeds strenger worden. Daarnaast heeft Hugo de Jonge, Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de ambitie om vóór 2030 ruim 900.000 nieuwe woningen te bouwen in Nederland. Modulaire bouw biedt hierin het meest kansrijke alternatief; deze manier van bouwen is sneller en schoner. Zo schreef Modulair Nederland-lid De Meeuw eerder al dat modulair bouwen gemiddeld vier keer sneller gaat dan conventioneel bouwen. Daarnaast bleek uit een analyse van de CO2-voetafdruk van Daiwa House Modular Europe dat modulaire bouw ook 50 procent minder CO2 uitstoot dan traditionele bouw. Die boodschap wint dan ook aan terrein en marktaandeel: verschillende leden van de vereniging mogen ondersteunen bij het bouwen en leveren van duizenden flexwoningen aan woningcorporaties, zo maakte AEDES bekend.
Alternatieve branchevereniging van marktexperts
Joziene van de Linde heeft als directeur van modulaire bouwer De Meeuw jarenlange ervaring in de ontwikkeling en toepassing van modulaire bouwoplossingen. Van de Linde is trots op haar benoeming: "Als modulaire bouwers in Nederland mogen we best iets trotser zijn op ons product en op ons innovatie vermogen. Nieuw is modulair bouwen absoluut niet, maar we zijn lange tijd erg bescheiden geweest in ons verhaal. Als branche investeren wij continu in duurzame innovatie. In de afgelopen jaren hebben wij een groeiende bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke opgaven van Nederland, zoals de woningnood, opvang van vluchtelingen en bouwen van vaccinatie centra. Hier hoort een serieuze branchevereniging bij, als het modulaire alternatief voor traditioneel Bouwend Nederland. Dat verhaal vertellen namens de branche vind ik eervol!"
Samenstelling bestuur
Naast Joziene van de Linde namens De Meeuw bestaat het bestuur van Modulair Nederland uit:
Het bestuur en de diverse expertteams binnen de vereniging worden ondersteund door het verenigingsbureau dat onder leiding staat van Edward van der Meijden als directeur. De huidige leden van Modulair Nederland zijn Algeco, Daiwa House Modular Europe, Dutch Cabin Group, Ela, Klein Groep, De Meeuw, Orange Cabins & Rental Group en Portakabin. Andere modulaire bouwers worden aangemoedigd om ook lid te worden.