Modulair Nederland bouwt aan de toekomst als dé branchevereniging voor 3D-modulaire woningbouw

woensdag 16 juli 2025

Modulair Nederland geeft een duidelijke richting aan de toekomst: de vereniging ontwikkelt zich door tot dé brancheorganisatie voor 3D-modulaire bouwers die woningen produceren van permanente kwaliteit. Daarmee sluit Modulair Nederland aan bij de oproep van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) om als sector met één herkenbaar geluid naar buiten te treden.

De sector staat klaar om op te schalen

In 2025 is er onder de leden een beschikbare capaciteit om ruim 20.000 woningen te produceren (bron: lijst Marjet Rutten/Ronald Berger). Deze partijen staan klaar om dit de komende jaren verder op te schalen en een grotere rol te spelen in het opschalen van de woningproductie. Dat vraagt om een heldere profilering van wat modulaire woningbouw precies inhoudt én om stevige vertegenwoordiging richting de overheid en markt.

De focus van de branchevereniging is nu glashelder: wonen staat centraal. Modulair Nederland vertegenwoordigt uitsluitend partijen die fabrieksmatig bouwen in 3D-modules en woningen realiseren van permanente kwaliteit. De bouwsystematiek is daarbij leidend: industrieel, modulair en driedimensionaal. Het eindresultaat is structurele duurzame woningbouw die gelijkwaardig is aan traditionele bouw.

Nieuwe vereniging voor modulaire verhuurders

De leden van Modulair Nederland die zich richten op tijdelijke huisvesting, splitsen zich af in een zelfstandige vereniging die zich volledig toelegt op verhuur. Partijen als Jan Snel en Portakabin juichen deze ontwikkeling toe, omdat zij zich expliciet niet richten op woningbouw en de belangen van modulaire verhuurders hierdoor beter kunnen worden behartigd. Waar nodig trekken beide verenigingen samen op.

Advies uit de sector, koers voor de toekomst

De doorontwikkeling komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen maanden boog een strategiegroep, bestaande uit de bestuursleden Carlos Klein (Klein Groep) en Richard Brinkman (Daiwa) en de leden Bram van Rijt (VDL De Meeuw) en Robert van der Doelen (Barli), zich samen met directeur Edward van der Meijden over de toekomst van de vereniging. Met hun advies is een duidelijke koers uitgezet richting professionalisering, herkenbaarheid en invloed.

Die koers betekent ook een stevigere positie aan tafel bij het Rijk. Modulair Nederland wil laten zien dat fabrieksmatig bouwen niet alleen snel en duurzaam is, maar ook geschikt voor grootschalige woningbouw met permanente kwaliteit. Tegelijkertijd blijven er knelpunten bestaan in regelgeving, financiering en standaardisatie, en juist op die vlakken wil de vereniging het verschil maken.

Om de doorontwikkeling kracht bij te zetten wordt ook het bestuur uitgebreid. De vereniging groeit naar vijf bestuursleden met ieder hun eigen portefeuille. Naast de leden van de strategiegroep treedt ook Adapteo-directeur Philippe Pfeiffer toe tot het bestuur. Richard Brinkman, CFO van Daiwa House Modular Europe, is de nieuwe voorzitter.

Oproep aan modulaire bouwers

Een groot deel van de modulaire bouwbedrijven is inmiddels verenigd binnen Modulair Nederland. Bedrijven met eigen productiefaciliteiten en aantoonbare ervaring met woningbouwprojecten komen in aanmerking voor het lidmaatschap. Modulair Nederland roept hen op zich aan te sluiten. Voorzitter Richard Brinkman: “De modulaire bouwsector is volwassen geworden. En het is tijd voor een vereniging die past bij die volwassenheid en die onze stem krachtig vertegenwoordigt in Den Haag, bij gemeenten en in de markt. Modulair bouwen is geen niche meer, het is een serieus antwoord op een urgente wooncrisis”.

Met deze stap is Modulair Nederland klaar om als krachtige vertegenwoordiger van de modulaire bouwsector het verschil te maken, op de bouwplaats en aan de beleidstafel.

Deel dit bericht via