Semipermanente uitbreiding van ziekenhuis in Den Haag door Dutch Cabin Group

woensdag 24 augustus 2022

Aan de Lijnbaanzijde van het HMC Westeinde Ziekenhuis in Den Haag is in korte tijd een nieuw centrum voor integrale zorg aan moeders en kinderen gebouwd. Het HMC Sara de Bronovo Moeder-Kindcentrum (MKC) is opgeleverd door Wagenbouw, onderdeel van Dutch Cabin Group. De uitbreiding is bijzonder omdat het begint bij de tweede verdieping en geheel is opgebouwd uit 270 modules. “Een semipermanente oplossing. De uitvraag was acht jaar, dat wordt waarschijnlijk langer, maar dertig jaar is ook haalbaar” aldus Dutch Cabin Group. Met de uitbreiding heeft het HMC flink wat vloeroppervlak erbij gekregen. Door de snelle realisatie van de semipermanente voorziening kan het ziekenhuis verder met de ontwikkeling en uitbreiding van zorg.

Het gebouw met twee lagen is op acht meter hoge poten over het entreegebied neergezet, waarvoor de hoofdingang tijdelijk werd verplaatst. Door het gebouw op een staalconstructie te plaatsen, kan het MKC gebruik maken van gelijkvloerse voorzieningen, zoals operatiekamers. Het MKC is volledig opgebouwd met behulp van prefab modules, die in de fabriek in Klundert zijn voorbereid en voor-gemonteerd. Om de modules op de tweede en derde verdieping te kunnen plaatsen, moesten de bouwers zich spiegelen aan de hoogtes van het bestaande ziekenhuis, waar de uitbreiding op aansluit. Bestaande plafonds bevatten kanalen, leidingen en installaties, hierdoor zijn de modules een stuk hoger dan normaal. In de fabriek zijn doorvoeren voor installaties voorbereid en is een deel van de modules geschikt gemaakt om op over- of onderdruk te plaatsen. Alle modules zijn over twee verdiepingen geschakeld; een deel heeft een gevelvlak en een deel heeft alleen een dak en een vloer, met kolommetjes om het verband te behouden. Voor de leek is echter niet zichtbaar dat het prefab modules zijn. De gevel is afgewerkt met een schijngevel van golfplaat, zodat het stramien van modules nog minder zichtbaar is en de uitbreiding één lijkt met de bestaande gebouwen.

Zo heeft het HMC met een snelle, flexibele oplossing een uitbreiding van het gebouw kunnen realiseren. Het gebouw is uiterst functioneel, oogt binnen fris en heeft buitenom een mooie schil. Volgens Dutch Cabin Group zal het niemand verbazen als het over dertig jaar nog gewoon in gebruik is.

Klik hier voor meer informatie over Dutch Cabin Group.

Deel dit bericht via